"Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо даде енергетиката ни на една офшорка, кой взе комисионни за този меморандум, защо не беше спазена нито една процедура за избор на компания в рамките на Министерството на енергетиката, защо не беше извършена проверка на капитала на компанията, защо този меморандум е сключен буквално за 12 дни" - тези въпроси зададе Десислава Трифонова в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС във връзка с меморандума, подписан от правителството с Gemcorp и IP3 Corporation.

"С този меморандум се опитахте да дадете цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена", каза депутатът. Трифонова добави, че притесненията на ГЕРБ-СДС за подписването меморандума са били основателни. "Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае, за да прекратяват днес този меморандум", запита тя.

Трифонова припомни, че временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на документа е приела премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да бъдат изслушани на заседание в петък. Преди ден комисията проведе среща с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

"Нека да е ясно едно, Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС относно Gemcorp в продължение на три месеца и не е предприел нито едно действие за неговото прекратяване", твърди Трифонова в декларацията.

Преди ден премиерът в оставка Кирил Петков каза, че правителството е взело решение за прекратяване меморандума с Gemcorp. "На Министерски съвет бе взето решение, че меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме. Още не е еднозначно дали е добре, или зле, но днес го взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече е свършила след днешното решение на Министерски съвет", каза Петков пред bTV. По думите му меморандумът е бил "като писмо за намерение" и неустойки по него няма да се плащат.

"Кирил Петков сам каза, че ще обезсили меморандума с Gemcorp, защото има сведения от ДАНС, че този меморандум представлява заплаха за националната сигурност на България. Днес получихме писмо от ДАНС, от което следва, че включването на посредници при доставката на газа е въпрос, който трябва да бъде отнесен на вниманието на Върховната касационна прокуратура. Това означава, че в нашия сигнал от юни се съдържат сериозни данни за извършени престъпления", добави депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков на брифинг в кулоарите на парламента.