Процентът на участие е от критично значение за това дали сделката ще бъде обявена за успешна и опасенията, че кредиторите може да не се съгласят на опрощаване на по-голямата част от дълга, пораждаха тревоги през последните дни.

Ако бъдат активирани клаузите за колективно действие, а това ще се реши на телеконференцията на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) днес в 15 ч. българско времe, процентът на участие ще възлезе на 95,7 на сто. Тази клауза позволява на Гърция да наложи принудително схемата на тези частни кредитори, които не са приели сделката. Това бе и числото, съобщено неофициално по-рано.

По-специално офертите за облигациите, които са под въздействието на гръцкото право, чийто размер е около 177 млрд. евро, са достигнали 152 млрд. евро. Ситуацията може да се окаже по-сложна за останалите около 18 млрд. евро, емитирани по международното право, които имат различни условия и могат да бъдат оспорени юридически от хедж фондове и други инвеститори, допълва Ройтерс.

Това е исторически момент за много успешната размяна на облигациите. Тя позволява да пристъпим към стабилизиране на гръцката икономика и към постигане на растеж, заяви правителственият говорител Панделис Капсис пред местния телевизионен канал Мега, цитиран от БТА.

  Съгласно това безпрецедентно в историята преструктуриране на суверенен дълг притежателите на гръцки ценни книжа се съгласяват да загубят към 74 на сто от стойността на инвестициите си. Така дългът на Атина, който е 206 млрд. евро, ще бъде редуциран с над 100 милиарда евро

Председателят на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер посочи, че еврозоната и Международният валутен фонд ще предоставят втори финансов пакет на стойност 130 милиарда евро в периода до 2014 година.
Гърция ще продължи да прилага мерките, които са нужни, за да постигне бюджетна консолидация и да извърши структурни реформи, за които страната е поела ангажименти и които ще й позволят да се завърна на пътя на жизнеспособния растеж. Това заяви финансовият министър Евангелос Венизелос по повод успешното споразумение между Гърция и частните кредитори във връзка с преструктурирането на дълга, съобщи радио Атина, цитирано от БТА.