Това каза за БНР изпълнителният директор на дружество "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Компресорната станция бе открита днес. Инвестицията е 17 милиона евро и е първата възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво - ще могат да се доставят до 3 млн. куб. метра газ дневно.

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки, посочи Гегов. Възможна е връзка с терминала за втечнен газ в Гърция, уточни той.

Към момента капацитетът там е резервиран от „Газпром“, като преговорите с тях продължават, каза още шефът на "Булгартрансгаз".

През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, „Булгартрансгаз“... На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба, обясни Гегов.

Газопроводът, който ще свърже Румъния и България под река Дунав, ще бъде готов до края на тази година, което ще доведе до увеличаване на енергийната сигурност на двете страни, заяви вчера румънският министър на енергетиката Влад Григореску, цитиран от Аджерпрес и БТА.

Министърът каза още, че за газопровода BRUA (България-Румъния-Унгария-Австрия) за първи път от дълго време Румъния се е ангажирала да построи 500 км нова тръба с европейско финансиране.

Шестте проекта на "Булгартрансгаз" >>