Цветков заяви, че България настоява да се гарантира поне един постоянен коридор, през който да се транспортират стоки между България и Гърция.

От днес ще работи специален щаб, който ще оценява щетите от блокадата на границата, причинена от протестиращите гръцки земеделци. Това каза в пленарната зала министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. В щаба ще участват заместник-министри от три министерства - на земеделието и храните, на икономиката и туризма, както и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министър Найденов не изключи блокадата да продължи дълго.

Имаме твърдото намерение да поискаме компенсация, тъй като се нарушава правото на свободно движение на стоки в ЕС, заяви Найденов в кулоарите на парламента. Той посочи, че проблемът, освен да бъде отнесен до ЕК, може да бъде отнесен и до съдебните органи. Съществува вариант да бъде заведен съдебен иск от България - като държава, или от определени браншови организации, каза той.
Не мога да намеря логика в това гръцките земеделци да решават своите проблеми, ощетявайки своите колеги от съседните страни. Исканата компенсация от Гърция за 10 млн. евро за страната ни е първоначално искане на премиера, може би се е считало, че блокадата ще е няколкодневна, посочи министърът.

Найденов обясни, че заедно с министъра на земеделието на Румъния са сезирали трима еврокомисари, тъй като не само българските, но и румънските производители инкасират загуби от блокадата.

Може да бъде заведен иск в съда в Люксембург или от България, или от Европейската комисия и така да се търсят форми на възмездяване на българската икономика, коментира зам.-министърът на външните работи Марин Райков след редовното заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

Министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков каза пред депутатите, че загуби претърпяват превозвачи, земеделски производители и туризмът. Надяваме се в оперативен план с работата на всички засегнати ведомства в кратки срокове да бъде решен проблемът, каза той.

МЗХ пусна гореща телефонна линия за подаване на сигнали от пострадали фирми заради блокадата на гръцката граница, съобщиха от МЗХ. Телефонът е 985 11 858, e-mail: pkmihaylova@ mzh.government.bg. Експертите ще приемат информация за реализирани загуби от компаниите. Министерство на земеделието и храните ще отговаря за събиране на данни от фирми, които не са осъществили търговски контакти на храни, напитки, земеделска продукция, дървесина, животни и селскостопанска техника.