В него ще влязат експерти от три министерства - на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на икономиката, енергетиката и туризма. Щабът ще бъде ръководен от заместник-министри от трите ведомства. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В щаба ще постъпват сигнали от браншовите организации и компаниите за реализирани загуби заради блокадата на границата, е заявил министър Найденов, цитиран в съобщението. За целта ще бъде обявен и горещ телефон.
Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите, се посочва в съобщението.

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че е поискал от ЕС 10 млн. евро компенсация. "Това не е наш проблем, за да понасяме тези пасиви", коментира той.

Министърът на транспорта Александър Цветков разпореди на БДЖ от 19.01.2010 г. да бъде създадена извънредна организация за превоз на товарите до Гърция, Жп гарите на територията на страната, на които могат да се извършват товаро-разтоварни дейности са: София-товарна, Благоевград, Дупница, Дамяница и Кулата. Товарите от Благоевград, Дупница, Дамяница и Кулата пътуват и се разтоварват на всяка жп гара в Гърция, отворена за търговска дейност. На гръцка територия, контейнерите могат да се разтоварват само на гарата в Солун.

Междувременно се разбра, че през ГКПП – Илинден ще бъдат пропускани автомобили от 17 ч. днес до 11 часа утре, с изключение на тези, които превозват дърва и селскостопанска продукция, включително месни и млечни продукти.

ГКПП – Кулата продължава да бъде затворен. На българска територия в 14 часа са чакали 50 автомобила – 2 автобуса, 2 микробуса и 46 тира, от които 19 - български, останалите – на други страни, членки на ЕС. На Промахон чакат над 40 тира, но не се знае дали ще преминат днес.

На ГКПП – Капитан Петко войвода и ГКПП – Златоград пропускателният режим е нормален.