Животновъди, които отглеждат овце и кози, обявиха, че във връзка с епидемията от чума по дребните преживни животни, около 1800 животни в Бургаско и Ямболско са избити незаконно, предаде БНР.

На национална среща във Велико Търново фермерите заявиха, че искат от Министерството на земеделието да получат и косвени компенсации за нереализираната продукция от мляко. Те настояват за обезщетения не само на стопаните, чийто животни са били евтаназирани, но и за тези, които са претърпели косвени загуби заради наложената шестмесечна карантина.

Като довод, че животните се избиват незаконно, Деян Тодоров от Асоциацията на млечните породи кози посочи, че няма заповед за умъртвяването от министъра на земеделието, а решението е подписано от директора на Агенцията по безопасност на храните.

"Друго нарушение, което е направено - избити са стада т.нар. наречения селекционен контрол. Също според Закона за ветеринарно-медицинската дейност при възникване на такова заболяване се създава специална комисия към Министерския съвет, която се оглавява от министър-председателя. Такава комисия няма", заяви Тодоров.

Според него млякото в районите под карантина се излива в деретата, което спомага за разпространение на заразата, а умъртвените животни не са извозени за унищожаване в екарисаж, а са заровени в гората.