Днес започва унищожаването на птиците по хуманен начин във фермата в хасковското село Криво поле, в която бе установено огнище на птичи грип. Около 15 000 кокошки-носачки предстои да бъдат евтаназирани с въглероден диоксид, познат още като "сух лед", поясниха специалисти.

Яйцата, произведени в засегнатата от птичи грип ферма в хасковското село Криво поле, предстои също да бъдат унищожени след извършена проследимост в търговската мрежа, съобщиха от областната администрация в Хасково след заседание на Областната епизоотична комисия. Ще се проследи и движението на фуража за птиците и транспортните средства.

Няма опасност за здравето на населението, категоричен беше на заседанието директорът на ОДБХ-Хасково д-р Стойчо Курдов. Проблемът с вирусното заболяване е много голям в цяла Европа. Драстичен е броят на огнищата в Нидерландия, Испания, Италия, Франция, посочиха от областната управа.

Огнището на Инфлуенца А във фермата в хасковското село Криво поле бе регистрирано и потвърдено в птицевъдния обект с 19 000 пернати в края на миналата седмица. Фермата е засегната за трети пореден път от заразата. Около нея са определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села, и 10-километрова наблюдавана зона с 19 села. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти.

Мерките по овладяването на епизоотията се извършват по график. Днес епизоотична комисия ще влезе в обекта, посочи директорът на ОДБХ д-р Стойчо Курдов пред БТА.

Той прогнозира, че до края на тази седмица всички необходими мерки за ликвидиране на огнището ще бъдат изпълнени.