По отношение на приемането на еврото в България се работи и Европейската комисия подкрепя усилията на страната най-напред да влезе във валутния механизъм и в последствие да приеме еврото. Това коментира пред БНТ Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото, социалния диалог и съюза на капиталовите пазари.

Днес еврокомисарят участва в дискусия на тема "България по пътя към еврото". На нея присъстваха финансовият министър Владислав Горанов и евродепутатът Ева Майдел.

При обявяването на намеренията България да влезе във валутно-обменния механизъм, тя поема ангажимент в шест сфери, например, банковият и небанковият финансов сектор, борба с прането на пари, управление на държавните предприятия и списък с действия, които в момента се изпълняват. Идеята е в рамките на една година тези действия да бъдат предприети, каза еврокомисарят.

Според Домбровскис се върви по график и ако се спази темпото, до средата на годината ангажиментите ще бъдат изпълнени. Важен елемент ще бъде и прегледът на качеството на активите на българската банкова система, който в момента се извършва от Европейската централна банка.

Що се отнася до положението в банковата система, забелязваме тенденциите, които вървят в правилна посока по отношение на капитала и ликвидността, буферите в банковата система и намаляването на обслужваните кредити, но от друга страна необслужваните кредити са на доста по-високо ниво от средното за Европа. Така или иначе оценката на банковия отрасъл ще бъде много важна, защото в днешно време влизането в еврозоната означава също така и влизане в банковия съюз, каза Домбровскис.

В Европейската комисия подчертаваме дебело колко е важно да продължи изграждането на икономически и валутен съюз, за да бъдем по-устойчиви, както и да бъдем внимателни в икономическите и макроикономическите политики на държавите-членки да продължат структурните реформи, но по отношение на фиска България има много добра история, допълни той.

По думите на Домбровскис сферите, в които е необходимо да бъдат извършени реформи, вече са очертани и не вижда причини за тревога. Членството в еврозоната помага на развитието на икономиката чрез по-ниски лихвени проценти и намаляване на разходите по обменни курсове, както и еврото е положителен фактор за привличането на чужди инвестиции към България.

За пример Домбровскис посочи Латвия, където е имало много ограничено въздействие върху цените при присъединяването им в еврозоната през 2014 г. и инфлацията е била под 1%