Проектите са по оперативна програма "Регионално развитие", но средствата за тях по програмата са изчерпани, разкри министърът.
Оперативната програма ще бъде под заплаха, от 2012 г. ще иска пари от други оперативни програми, допълни Росен Плевнелиев.

Сред чакащите проекти министърът открои тези за общински пътища, за саниране на детски градини и училища, за подобряване на градската среда.

В момента, в който наберем скорост и покажем достатъчно голяма усвояемост, от началото на 2012 г. ще пледирам пред министъра по управлението на средства от ЕС, ако други програми не вървят толкова бързо, да им вземем парите, заяви министърът.
Амбицията на министерството е до края на 2011 г. по оперативна програма "Регионално развитие" да бъдат договорени всички средства. Това означава от общо 3,1 млрд. лева - 2,5 млрд. лева да бъдат договорени, а разплатени - общо 1 млрд. лева.
Предишното правителство договори за две години и половина 500 млн. лева по програмата, каза министърът.

Дунавската стратегия се очаква да бъде одобрена от ЕК в средата на следващата година, каза министърът в отговор на въпрос. До 2014 г. първите пилотни проекти по тази стратегия могат да бъдат финансирани само по линия на съществуващите еврофондове. Това означава, че за сегашния период 11 държави, които участват в стратегията, имат на разположение 95 млрд.евро за трансгранични проекти.
За България тази сума е 11 млрд. евро.

Министърът каза, че е възможно по Дунавската стратегия от 2014 г. да има специален фонд от ЕК. В този случай държавите ще се конкурират за финансиране от него на общи проекти. Сред проектите, които са приоритизирани от България по Дунавската стратегия, са изграждането на мостове между Оряхово и Бекет и между Силистра и Кълъраш, магистрала "Хемус", пътищата Русе - Варна, Варна - Констанца, тунела под Шипка (идеята е да се направи по проекта общ туристически продукт с Румъния).