Членството на България в еврозоната е най-добрият бързият начин за развиване на икономиката. Това каза пред БНТ Ева Майдел. Тя коментира и регламента, който влиза в сила през декември 2019 г., с който се намаляват в пъти таксите при парични преводи в евро.

"Ако искаме да направим превод от 10 евро, може да ни се наложи да платим такса от 15 евро. Таксите в България в момента варират между 30 и 60 лв.", каза евродепутатът от ГЕРБ. Регламентът, който се справя с този проблем, ще влезе в сила през декември тази година, обясни тя.

След приемането му, таксите в евро за българите ще намалеят с грубо казано десет пъти. По думите ѝ банките са изправени пред свършен факт.

България върви по план към еврозоната, потвърди Ева Майдел. В пътната карта са разписани мерки как де се намали разликата между бедни и богати.

Еврозоната е мястото, където се взимат важните решения за ЕС, допълни тя. "Няма държава, която да е член на еврозоната, която да е заживяла по-зле или да има по-висока инфлация", заяви Майдел и допълни, че членството в еврозоната гарантира и по-добър контрол над банките и по-високо ниво на сигурност на финансите ни.