Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в страната няма икономическа криза, и се обяви за отказ от използване на чуждестранна валута при някои вътрешни плащания, съобщи турския телевизионен канал Хабер тюрк. Ердоган заяви това в реч в Анкара.

"Сега ние сме в период на подем. Не вярвайте, че има криза, всичко това е манипулация. Няма криза. Укрепвайки, ние вървим към бъдъщето", е посочил турският президент.

Той засегна и появилия се в страната проблем с плащането на наемите в търговските центрове, където някои търсят изгода от нестабилността на валутните курсове, заставяйки наемателите да плащат в чужда валута.

"Не се заблуждавайте с тези манипулации в търговските центрове. В тази страна няма наем за долари и евро. Занапред такива сметки ще се водят в турски лири", каза Ердоган.

Тук е Турция, не САЩ, добави турският президент. Тук е в сила турската лира. За лири ще отдавате под наем, ще правите покупки, изтъкна той.

От началото на годината турската лира загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара, което доведе до редица икономически трудности в страната - нарастване на инфлацията, поскъпване на стоки и услуги. Миналата седмица турската Централна банка повиши водещата си лихва на 24 процента, въпреки критиката от страна на президента срещу тази мярка.

Турските власти обявиха, че нямат намерение да искат заем от МВФ, а разчитат на преки чуждестранни инвестиции.