Екипът ни в Министерството на енергетиката ще се вслушва внимателно в експертните мнения на професионалната общност и ще търси механизмите за проактивна подкрепа на знаещите, можещите и почтените експерти, сподвижници, предприемачи и инвеститори.

Това каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а министър Радев се включи в сесията "Енергийна свързаност и трансформация на базовите енергийни мощности".

Той отбеляза, че предизвикателствата пред енергетиката у нас са както нови, така и стари, но по думите му поради чувствителността и обществената им значимост често пъти са удобно подминавани или свенливо премълчавани.

Много са предизвикателствата пред нас - за бъдещето на българската енергетика, несъмнено част от глобалния енергиен преход; какъв път да изберем, за да сме пълноценна част от общата европейска енергийна система, да сме предсказуем и надежден партньор, като същевременно осигурим достоен житейски хоризонт пред хилядите работещи в отрасъла и техните семейства; има ли адекватни работещи решения за бъдещето на въглищните мощности; какви конкретни и действени стъпки да предприемем сега, а не в неопределеното бъдеще за развитие на ядрени мощности, ВЕИ, геотермален капацитет, системи за съхранение на енергия, нови високотехнологични нискоемисионни решения в синхрон с климатичните предизвикателства; ще бъдем ли център на енергийна сигурност и стабилност за региона и на каква цена, изброи министър Радев.

Той изрази увереност, че намирането на отговори по тези теми започва първо с формулирането на адекватни и обществено значими въпроси, минава през дискусии със заинтересованите страни и с излагането на открити позиции и ангажирани тези.

Министър Радев започна обръщението си пред форума с думите, че за него е привилегия и отговорност да заслужи мястото си сред десетките хиляди достойни хора, с чиито почтен и всеотдаен труд е изградена и функционира българската енергийна система.

"Наличието на тези хора, за много от които енергетиката е и потомствено признание, възприемам като движещата сила и основен мотив за целия екип на Министерството на енергетиката, така че да работи като съзидателен, проактивен и коректен партньор за развитието на сектора", каза още Румен Радев.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.