С  промените ще се уредят по нов начин възстановяването на спряно електрозахранване и правилата за връщане на надвзети суми от дружествата. Това заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

В общите условия ще бъде записано, че когато бъде преустановено захранването, възстановяването трябва да стане в следващия календарен, а не работен ден, след плащане на дължимата сума, каза Семерджиев.

Ако потребителят възразява писмено срещу сметката си за ток, то от дружеството нямат право да прекъсват захранването, уточниха от ДКЕВР.

Когато дружеството е надвзело суми, то те трябва да бъдат върнати на потребителите заедно със законовите лихви, а не с основния лихвен процент (ОЛП), посочиха от ДКЕВР. (Законовата лихва е ОЛП+10 бел.ред.) 

ДКЕВР ще наложи глоба, ако електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България - ЧЕЗ, не е готово да въведе едномесечното отчитане на електроенергията от 1 февруари.
От ЧЕЗ обявиха в неделя, че ще предприемат мерки и че това ще се случи.

Председателят на регулатора посочи, че от ЧЕЗ трябва да преминат към едномесечно отчитане и разходите са проблем на дружеството. В правната уредба няма основание за компенсиране на експериментално преминаване към тримесечно отчитане, каза Семерджиев.