Националната агенция за сигурност на движението по магистралите в САЩ вече е регистрирала 102 оплаквания на клиенти във връзка със спирачната система на "Приус", съобщава днес бизнес всекидневникът "Никкей". Американските шофьори се оплакват, че спирачките на хибридния автомобил спират да работят нормално при хлъзгава пътна настилка.

Оплакванията са от модели "Приус", произведени през 2009 година. Японското министерство на транспорта съобщи, че е получило 14 оплаквания - едно от тях след инцидент през юли и 13 други през декември и януари, свързани със спирачките на най-новата модификация на "Приус", уточнява Франс прес.

През тази седмица "Тойота" започна изтеглянето от американския пазар на 2,3 млн. автомобила заради проблеми с педала на газта и спря производството на тези модели в пет завода. Компанията планира общо на всички пазари, включително в Европа и Китай, да изтегли над 7 млн. автомобила, за да бъде отстранен дефектът, припомня ИТАР-ТАСС.

Продажбите на "Тойота" в САЩ са намалели с близо 16% през януари на фона на масовите изтегляния на коли заради дефекти, докато американските й конкуренти "Форд" (Ford Motor Co) и "Дженерал мотърс" (General Motors Corp) са засилили позициите си на националния си пазар, предадоха Ройтерс и Франс прес. Компанията изгуби първото си място.