Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет след среща при премиера Бойко Борисов с животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги заради високите цени, предадоха Дарик радио и „Фокус”.

Защо след като всяка година увеличаваме субсидиите към българското животновъдство и тази година те достигат рекордните близо 200 млн. лева, продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, в същото време складовете за месо и млекопреработвателите са "задръстени" с продукция и не виждаме намаляване на цените в търговските вериги, комнетира министърът, цитиран от БТА.
Той заяви, че това положение не може да продължи по подобен начин - търговските вериги натискат преработвателите, те натискат животновъдите, които от своя страна натискат правителството за субсидии.

На срещата са били коментирани надценките по цялата верига, както и търговските отстъпки. Факт е, че по тази верига има определено изкривяване, каза Найденов.
"Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти", добави министърът.
Той изтъкна, че средната цената на млякото е ниска от няколко месеца, като призна, че и „сезонът е такъв".

Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Според министъра, видно е, че тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди.

Никой по веригата не призна къде е най-голямата надценка на млякото и месото. Според статистиката на съюза изкупните цени били 45-50 ст. за литър.
За 1 кг сирене са нужни около 7 л мляко, а в магазина килограм краве сирене струва от 8 до 16 лева, обясниха фермерите.
Преработвателите обвиниха търговските вериги в натиск при изкупните цени. Търговците пък хвърлиха топката в полето преработвателите.

В неделя представители на Съюза на животновъдите ще тръгнат на обиколка във всички ферми в страната. Ще бъде събрана допълнителна документация от фермите, за да се докаже точно на какви цени се изкупува млякото, съобщи по-късно председателят на УС на Съюза на животновъдите Пенка Христова.

Поскъпването на тока, горивата и фуражите, няма как да остави непроменени цените на продуктите от животински произход, казаха производители преди срещата. Те искат намаляване на ДДС на храните от 20 на 10 на сто.

От Министерството на земеделието и храните ще предприемат мерки със животновъдите, предаде БГНЕС.
"Ще поискаме и се надяваме да получим разрешение субсидиите на глава добитък да се изплатят не през декември, а след 15 октомври. През януари 2013 г. ще платим допълнителни 27 млн. лева, за да се достигне разрешения таван за национални доплащания към животновъдите. На УС на ДФ "Земеделие" ще разгледаме искането на животновъдите за разсрочване на отпуснатите кредити към тях", обясни Найденов.

"Производството на основни хранителни продукти като млечни и месни е обект и на националната ни сигурност. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава", попита министърът.
Българската агенция по безопасност на храните ще предприеме "драконовски" проверки на вноса на млечни и месни суровини.

Според Найденов и представители на бранша срещата при премиера не е била достатъчно продуктивна. След две седмици ще има нова, на която ще се представят резултатите от проверките на ДАНС, НАП и икономическа полиция.