"Като цяло има реална перспектива за обединяване на двата проекта и сега обсъждаме тази възможност с турските, италиански и гръцките си партньори. Те приеха с интерес идеята за създаване на две направления и съответно на две юридически лица, обединени в един консорциум", отбеляза Токарев. Според него подобно решение би дало възможност за отказ от разработване на други варианти на маршрута, заобикалящи проливите, както и за поддържане на високо качество на петрола по всяко направление.

"Разбира се, много привлекателно е и предложението на турската страна да предостави на руските компании преференции при транспортирането на петрола им през Босфора, ако те приемат да участват в проекта "Самсун-Джейхан", допълни ръководителят на "Транснефт", подчертавайки отново, че двата маршрута не са конкурентни.

"Транснефт" неведнъж изрази безпокойство заради позицията на България по проекта "Бургас-Александруполис", отбелязва ПРАЙМ-ТАСС. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че петролопроводът "създава екологични проблеми в региона и не защитава интересите на страната", припомня ИТАР-ТАСС. България не е доволна също така и от икономическия модел на проекта, тъй като според София не е изгодно да получава само дивиденти от него.