Това са 90% от текущите задължения на дружеството, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Според нея по този начин е гарантирано топлоподаването този сезон, съобщи БТА.
Миналата седмица "Булгаргаз" заплаши да ограничи синьото гориво на "Топлофикация-София" заради дългове.

"Топлофикация" ще засили процедурите по събирането на неплатените повече от две сметки. Цветанов посочи, че практиката за съдебно събиране на задълженията е дала добри резултати през миналата година. Между 14 и 14,5 млн. лв. са събрани по този начин, допълни той.

В отговор на въпрос Гогов посочи, че в списъка на топлофикациите, които дължат най-много средства на "Булгаргаз", са тези в Шумен, Бургас, Враца и Плевен. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че с договореното днес се избягва опасността и за газовото дружество, което може да изпадне в невъзможност за плащане на доставени количества газ.

Гогов призова абонатите на "Топлофикация-София" да плащат дължимите суми. На въпрос Стоян Цветанов отговори, че не се обсъжда тегленето на нов заем за покриване на задълженията.

Миналата седмица новият инвеститор в шуменската "Топлофикация" - "Титан пауър", преведе 300 000 лв. на "Булгаргаз" за доставките на гориво.