Внасяме сигнал в Европейската комисия за концесията на летище „София“, съобщи на пресконференция заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Започваме с прословутата концесия на летище „София“, която както знаете всички срокът беше продължен за четвърти или пети пореден път. В момента срокът за подаване на документи е 5 февруари. Какво предприемаме ние? Внасяме сигнал до ЕК, изготвен от нашите експерти специалисти и юристи“, обясни Свиленски.

Той допълни, че мотивите са 28 страници.

Според него, първото и най-основно нарушение е аргументът за предоставяне на държавна помощ. По думите му в радиус на 100 км от летището никой друг концесионер, било то частна, българска или чужда фирма, или държавната фирма, или друго държавно предприятие, няма право с участието на държавата или самостоятелно да изгражда летище.

Свиленски коментира, че това дава предимство на бъдещия концесионер.

От левицата ще изпратят и писмо до премиера Бойко Борисов незабавно да спре концесията за Летище "София" до произнасяне на ЕК дали има държавна помощ спрямо бъдещия концесионер.

По думите на Георги Свиленски няма значение дали спирането на концесията ще е пето или шесто. "С тази концесия според нас народните представители, експертите, юристите по-важно се нарушава правото на ЕС", каза той.