"Ако вие сте входирали закон за мораториум върху проучване и добив на шистов газ у нас, ще говоря с депутатите от ГЕРБ да приемете такъв мораториум", обърна се министър-председателят към Сидеров.
Искам парламентът да е взел това решение и да знаят следващите поколения, че ако в Полша и в Румъния произвеждат и си стабилизират икономиките и диверсификацията, този парламент е взел обратното решение, добави Борисов.

Още през лятото Коалиция за България настоя да бъде наложен мораториум върху всички действия за проучване на шистов газ и поиска независима експертиза на български учени, защото правителството е дало разрешение на „Шеврон” без предварителна екологична оценка (ОВОС).

Премиерът припомни, че дружеството "Шеврон България" е спечелило конкурс за проучване на шистов газ.
Дори да има доказано наличие на газ, това не определя дали добиването му е икономически изгодно, или не, разясни Борисов.
Той заяви, че договор с "Шеврон" не е подписан. Преговорите обаче текат. Обсъжданите характеристики и клаузи са прецизни, икономически изгодни и изцяло в защита на националните интереси, посочи Борисов. 
Днес той обясни, че диверсификацията на енергийните източници е изключително важна. Ако следващите поколения знаят, че имат залежи на газ, това би довело до поне няколко милиарда в икономиката през следващите десетилетия, пресметна премиерът.

В края на септември той се ядоса на протестиращи срещу добива на шистов газ, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат договора с "Шеврон". Борисов обаче се отметна от думите си и поиска информация как в Европа се добива шистов газ.

Преди дни България поиска от ЕК разширено тълкуване на европейското право, така че да се заложи и изискване за ОВОС, за да се разреши проучване за газа.