Министър -председателят Бойко Борисов се срещна днес в Абу Даби с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян посочил по време на срещата, че иска връзките между двете страни да се укрепват и развиват, както и че знае много за България и лично за Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба след срещата. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян изразил желание да посети България, допълниха от МС.

Премиерът Борисов благодарил за гостоприемството, поздравил шейха от името на българския народ и подчертал, че за него е чест да чуе българския химн в Абу Даби. 

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян проявил интерес към Председателството на Съвета на ЕС от страна на България тази година и неговия приоритет - подкрепата за евроинтеграцията на Западните Балкани. Борисов казал по време на срещата, че България и ОАЕ имат общи стратегически интереси в икономиката, земеделието, строителството, развитието на технологиите и военната промишленост. Борисов казал още, че Балканските страни са етнически разнообразни, но България е пример за етническа толерантност.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е попитал премиера Бойко Борисов за транспортните коридори, които България договаря със съседните държави. Българският министър-председател му разказал за предстоящата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция на 2 ноември във Варна. Премиерът Борисов посочил и благоприятния бизнес климат, който има в България.

Бойко Борисов информирал шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, че България желае да участва в Световното универсално изложение ЕХРО 2020 в Дубай.

За 2017 година стокообменът между България и федералната монархия е 202 млн. щатски долара, като износът ни е за 170 млн., съобщи БНТ.

Страната ни изнася предимно цигари, електронни апарати, арматурни артикули. За 21 години инвестициите на ОАЕ в България са 89 милиона евро, което нарежда монархията на 37-о място по размер на преките инвестиции в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - вероятно най-голямата българска общност в Залива, а и изобщо в целия Арабски свят.

През април вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби. Между България и ОАЕ има сключени две споразумения: за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите. ОАЕ е третият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният БВП, който генерира, е 192 млрд. долара.