Двамата са обсъдили реализацията на проекта "Южен поток" и новите договори за доставка на природен газ, които предстои да бъдат подписани между двете страни. В разговора е участвал и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса съществуващият транзит на газ за България да бъде разглеждан в контекста на проекта "Южен поток" по начин, по който страната ни да не бъде ощетена.

И президентът Георги Първанов се срещна днес с председателя на УС на “Газпром” Алексей Милер по негова молба. Президентът Първанов е поставил въпроса за практическото реализиране на политическата договореност, новите договори да бъдат подписвани директно между българската и руската газови компании без посредници.

Алексей Милер потвърди съгласието на руската страна за директни договори. По повод участието на България в проекта “Южен поток” беше заявена готовността при неговата реализация да бъдат защитени интересите на българската страна.

Междувременно дъщерното дружество "Газпром маркетинг и трейдинг" кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за получаване на лиценз за търговия с електроенергия на територията на България. Това бе съобщено на днешното открито заседание на комисията.

Представителят на "Газпром маркетинг и трейдинг" Богдан Преда посочи, че дружеството кандидатства за 20-годишен лиценз, като обемът на търгуваната енергия ще бъде първоначално 50 млн. мегаватчаса годишно, а впоследствие може да достигне до 350 млн. мегаватчаса. Намеренията на "Газпром" са да стане световна компания за търговия с електроенергия и разширяването на търговската й дейност в Източна Европа е част от този план, е записано в съобщение от компанията.

"Газпром" има интерес и към търговия с квоти парникови газове и получаването на лиценз за търговия с електроенергия е първата стъпка към увеличаване на дейностите на компанията, посочиха от дружеството. Преда добави, че очаква дружеството да започне търговска дейност до два месеца. ДКЕВР ще вземе решение за издаването на лиценз в края на този месец.