Форумът е организиран от Фондацията за приложни изследвания и комуникации, съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и технологиите и Мисията на Световната банка в България.

Страните от ЕС трябва да толерират процеса на развитие на иновациите - дали чрез стимули, дали чрез законови промени, дали чрез решения на отделните правителства, подчерта премиерът.
Той призна, че за съжаление страната ни попада „под общия кюп” на страните, които не оценяват достатъчно проблема с въвеждането на иновации и сме изостанали от повечето държави.
„Гугъл е инвестирал повече пари за иновации, отколкото целия ЕС заедно”, коментира министър-председателят. Той заяви, че вече сме наясно, че това трябва да се промени, като такова е становището и на цялата Еврокомисия.

Борисов отбеляза, че това правителство е заварило спрени фондове, а това е спирало инвестирането на европейски пари в икономиката и обществото. Сега те са пуснати, можем да плащаме авансово и редица общини започнаха да усвояват стотици милиони, коментира Борисов, цитиран от БТА. Той заяви също, че има доста сериозен инвестиционен интерес от една от най-големите компании в света и се надява в следващите един-два месеца те да дойдат и да инвестират в България. В момента имаме много добра данъчна и обществена среда за инвестиции, заяви премиерът.

Борисов съобщи още за засилен интерес на американски компании да инвестират у нас. Той се надява те да инвестират между 200 и 300 млн. долара в икономиката.

Премиерът се пошегува с организаторите на форума като запита каква е материалната награда, която получават наградените иновативни компании. Отговорът беше: „Снимка с премиера”.

По-късно Борисов връчи наградите на победителите в конкурса за иновативно предприятие на годината.
В конкурса бяха отличени Институтът по механика към БАН, и лабораторията "CAD/CAM/CAE в индустрията" в Техническия университет в София. Награди получиха и фирмите "АМК Задвижваща и управляваща техника", "Бианор Сървисиз", "Техкерамика" и Дисси".

Постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтъл каза по време на форума, че иновациите са като растение, което се нуждае от постоянни грижи. Според него подхранваща почва за иновациите е образователната система. Към момемнта в България образованието не е представено на конкурентна основа и нивото на научно-изследователската дейност е по-ниско в сравнение с останалите европейски сържави, каза Фихтъл. По думите му това е причината за слабата връзка между научно-изследователската и развойна дейност и реалната икономика.

Вижте видео от изявление на Борисов на Шестия иновационен форум