"Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена". Това каза по време на живата видеоконферентна връзка по време на заседанието на Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов.

"Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото", допълни Борисов.

Думите му са по повод пускането на третия лъч на метрото в София днес. За него Борисов написа:

"От днес пускаме в движение третия лъч на метрото. Трасето от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" е 8 километра. По него са изградени 8 нови, модерни и красиви станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км.".

"Това бе най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата", добави премиерът.

Той припомни, че се строят още по-сложни терени - Южната дъга на София, магистралите "Хемус", "Струма" и "Европа" и газопроводите.

"Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец. Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост", каза още Борисов.

Той благодари на Еврокомисията за финансирането на метрото и пожела безаварийно пътуване.

"Стотици хиляди на ден ще ползват трите лъча на софийското метро и дето се вика "На добър път". По време на видеото кметът Йорданка Фандъкова благодари на премиера и Министерство на подкрепата, но най-вече на ЕК за съфинансирането на проекта.

Тя каза, че е получила днес специални поздравления от комисаря по регионално развитие в ЕК.