На форум за киберсигурността премиерът Бойко Борисов призова за гражданска нетърпимост към хакерите. "Така както мразим крадците, мразим убийците, така трябва да мразим и хакерите", призова премиерът, цитиран от БТА. За това гражданите също могат да съдействат на държавата, добави той.

Борисов смята, че хакерите винаги ще са с крачка напред. Затова, според премиера, в днешната ситуация държавата трябва да работи с всички - граждански организации, стопански инициативи и други. Освен това колкото повече услуги стават електронни, толкова по-трудна става тяхна защита, отбеляза Борисов.

Министър-председателят се включи във форум-дискусия на тема "Взаимодействието между публичната и частната сигурност: Стратегическата роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи" в "София Хотел Балкан". Във форума участват представители на изпълнителната власт, на различни институции и на бизнеса.

По време на дискусията Борисов каза още, че таванът на заплатите в държавната администрация е пречка да се привлекат в министерствата достатъчно квалифицирани специалисти по киберсигурност. Той добави, че с финансовия министър се обмисля възможността да се променят правилата, за да може в дружеството за електронно управление поне за 10-15 специалисти да получават по-високи заплати, които да обслужват всички министерства.

Премиерът изтъкна, че в IT сектора разликата между заплащането в държавния и частния сектор е огромна. Според него причината е, че в държавната администрация има таван на заплатите. Той посочи, че държавата плаща около 1500 лв. на IT специалисти, докато в частния сектор те получават над 10 000 лв. Затова в тази сфера само човек с голяма кауза идва да работи в държавния сектор. В същото време, когато държавата претърпи хакерска атака, това пряко се отразява на гражданите. Именнно по тази причина премиерът отправи призива си да се намразят хакерите.

Правим всичко възможно да ъпдейтваме системите си така, че да ползваме най-съвременните софтуерни продукти и хардуер, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който също участва във форума. А и самата система да бъде така изградена, че да не позволява слабости, които са целите за атака на хакерите, но пак казвам - няма 100-процентово защитена система, коментира Маринов. 

Попитан дали след удара срещу НАП са идентифицирали други опити за нерегламентирано проникване в държавни институции, организации, агенции, Маринов потвърди, че такива опити има, като обаче увери, че те са неуспешни, благодарение на бърза намеса. По думите му има и по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП. Затова и от вътрешното ведомство получавали по-бързо сигнали, дори само при съмнения.

Началникът на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че атаки има постоянно - не само към държавни институции, а и към бизнеса. "Злонамерени хакери, тъй като ние гледаме романтично на хакерството - като на едни млади хора, които доказват своите способности. Аз ги гледам по друг начин - това са инструменти, оръжия на организираната престъпност, на терористични организации, на тоталитарни държави, които целят от една страна дестабилизация на държавата, от друга - представителите на организираната престъпност - придобиване на неправомерни печалби", коментира Колев.

Терористичните организации преследват свои политически цели и хакерите са техен основен инструмент и оръжие в момента, и срещу тях трябва да се води една много сериозна борба. За съжаление в НК тези престъпления са отразени с много ниски наказания, които нямат необходимата възпираща роля, коментира началникът на спецотдела в ГДБОП.

Днес от Европол пристига експерт, който ще обучава колегите за анализ и изследване на компютърни вируси. Тази седмица имаме няколко обучения - петима отиват в Академията на ФБР в Будапеща, шестима ще се обучават тук, други заминават в други институции в Европа и в САЩ, отбеляза Явор Колев.