Пристанището в Солун вече е собственост на бивш руски депутат от Думата.

„Руският цар на Солун купи пристанището“, коментират гръцките медии сделката за порта, чиято цена не се съобщава, предаде БНР.

Компанията на Иван Савидис придоби контролния пакет акции на пристанище Солун, след като закупи дела на оттеглилата се германска фирма. Приватизацията на порта фокусира интереса на гиганти в сектора, след като Гърция реши да го предостави на международна компания с гръцко участие.

Имаше заявен интерес и от руски компании, които в последствие се оттеглиха. Очаква се само разрешение от Комисията по конкуренцията, за да стане Иван Савидис основен собственик на пристанище Солун, което след Пирея е най-печелившият гръцки порт.

Савидис е руски олигарх от гръцки произход, роден в Грузия, който е сред най-мощните инвеститори в Северна Гърция, бивш депутат в руската Дума, близък с президента Владимир Путин.

Той е собственик не само на футболния клуб ПАОК и на луксозни хотели, но и участва в производството на цигари и захар. За да постъпиш на работа в негова компания, е необходимо не само да имаш перфектно образование, но и да владееш руски език, твърдят негови сътрудници.