Българските биопроизводители излизат днес на протест пред Министерството на земеделието с искане за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие. Те ще протестират и заради неподновени лицензи на някои от сертифициращите ги фирми.

Биопроизводителите настояват за промяна на заложените санкции в наредбата за биопроизводство. Часове преди протеста, агроминистерството публикува промени, смекчаващи значително заложените санкции. Въпреки това, протестът не беше отменен, предаде БНТ.

Причините са недоволството в сектора са изчерпан финансов ресурс и блокирани средства по европейски програми, непосилна работна среда и нарушено доверие у потребителите. Така от Асоциацията на производителите на биопродукти у нас определят ситуацията.

Вече шест месеца се опитваме да водим диалог и да достигнем някаква промяна, но вместо да се случи добро, се случиха само скандали. Сертифициращи фирми напуснаха пазара, наредбата по никакъв начин не се промени, доверието и у чуждестранните, и у българските потребители спада. Нашият бранш повече не може да продължи така, коментира Веселина Ралчева, биопроизводител от Панагюрище, цитирана от БНТ. Според нея действащата наредба е некомпетентно написана и бизнесът, който са градили с години, е заложен на карта.

Искаме оставка на министър Порожанов и отговорните за тази безпрецедентна ситуация в сектора лица. Промяна на наредбата и законите, които въвеждат много по-рестриктивни към българските биопроизводители, отколкото към всички техни колеги в Европа и по света, изтъкна Веселина Ралчева.

Биопроизводителите настояват за незабавно създаване на консултативен съвет по биологично земеделие, който максимално бързо да ограничи щетите от тази ситуация и в който да влизат фермери, преработватели, търговци, научни работници, неправителственият сектор и потребители.

Ще дам само един конкретен пример: Белгийската наредба има само седем страници за разлика от нашата, която е 30 страници. В нея има само три точки за отнемане на сертификат. (В българската наредба има) 59 точки, по които може директно да се отнеме сертификата за три години. Останалите точки са с отнемане на сертификат между три и шест месеца, каза биоживотновъдът Благовеста Василева.

Тя смята, че по този начин положението на българския земеделски производител не е равнопоставено на това на европейския.

Задайте въпрос на Министерство на земеделието: Тези господа и дами, които са написали новата наредба 5, какъв опит имат, ходили ли са в земеделско стопанство, от кой бранш идват и колко наредби са разписали преди това, за да се захванат с тази тежка наредба, запита Благовеста Василева.

Заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева заяви, че министерството е провело множество срещи след промяната на наредбата.

Обсъждахме конкретни текстове и в момента на страницата на Министерството е качена наредба за изменение и допълнение на въпросната наредба 5, в която точно тези изисквания, които касаят вземането на проби от преминаване от преход към биологично, е записано, че става дума за минимум една проба от култура и продукт. Това на 100% изпълнява изискването на биологичните производителите, отбеляза Вергиния Кръстева. Тя обяви, че наредбата е качена за обществено обсъждане до 18 април и ако няма забележки, ще бъде обнародвана в държавен вестник.

Бих казала, че разговорът вече е проведен и това е резултатът от разговора. Разбира се, те ако смятат, че все още нещо ги притеснява, са в правото си до 18 април да подадат бележки, заключи зам.-министърът.