Менда Стоянова обяви в парламента, че ще коригира предложението си за промени в Кодекса за застраховане, което предизвика негативна реакция на обществото.

"Трябва да се изработи методика за остойностяване на имуществени и неимуществени претенции при смърт на близък след пътно-транспортно произшествие. Таванът трябва да е до 5000 лева за неимуществени обезщетения на всички лица извън тесния кръг от роднини. Таван за съпруг, съпруга, деца няма да има", посочи председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Според нея, само три месеца след решението на ВКС има постъпили 300 жалби от 850 души от този кръг близки на загинали за допълнителни претенции, като сумата на исковете е 100 милиона лева.

"Тези пари ще бъдат платени от застрахователите, но ще бъдат покрити с вноски от всички шофьори по полицата Гражданска отговорност", каза още Стоянова. Тя отново заяви, че при приемане на това нейно предложение, поскъпване на задължителната застраховка няма да има.

Шефката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси се надява да убеди и президента Румен Радев в правотата на своите разчети и той да ги подкрепи публично. За целта е поискала среща в Президентството, заедно с финансовия министър Горанов.