Московски призова стачкуващите железничари да спрат протеста и хората да могат да използват този транспорт по предстоящите празници.

"Заради по-малко от 100 души от 13-хилядна компания е блокирано цялото движение, какъв е смисълът да пускаме още 160 влака да трупат допълнителни загуби" - така министърът коментира ситуацията с решението на ръководството на БДЖ да спре влаковете от 8 до 16 ч. заради генериращите по време на стачката загуби. До момента загубите са за 2,5 млн.лева, а 1038 служители на железниците са приели доброволно да напуснат срещу обезщетение от шест заплати.

По-късно обаче от компанията обявиха, че от 16-ти декември възстановяват движението на дневните влакове, но не съобщиха причината за промяната.

Нашите предложения в двата колективни трудови договора - за "Товарни превози", който вчера бе подписан, и за "Пътнически превози", са напълно еднакви, посочи още транспортният министър. По думите му в този смисъл ръководството е отворено за преговори и разбирателство с второто дружество, което е препъни камъкът по споразумението.

Московски обаче направи уговорката, че не трябва да се очаква БДЖ да бъде в обемите и мащаба, в които е съществувала до момента. "Когато компанията е здрава, тя ще може да получи и допълнително финансиране. Продължавайки, както сега обаче, да трупа загуби - няма кой да й помогне", категоричен бе той.

По-рано днес бившият транспортен министър и депутат от левицата Петър Мутафчиев заяви, че бъдещият купувач на "Товарни превози" вече е определен преди продажбата и това личало от заложените от властта критерии за евентуалните кандидат-купувачи. Според Мутафчиев вероятно се има предвид някой финансов инвеститор, който да купи дружеството.

"Според изискванията кандидатът трябва да бъде финансов инвеститор, да управлява финансови активи и да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малка от 1 млрд. евро и да има собствен капитал не по-малко от 25 млн. евро. От това предложение - явно имат някой предвид – кой, не мога да ви кажа, но е ясно определен, с тези интересни изисквания", заяви Петър Мутафчиев, цитиран от "Фокус".

Помолен да коментира и подозренията на БСП за сценарий, при който БДЖ да бъде фалирана и разпродадена евтино на определни хора, Ивайло Московски бе лаконичен: "Това са пълни глупости, друг коментар нямам".

От пресцентъра на БДЖ съобщиха, че стачкуващите служители на „Пътнически превози” тази сутрин са 9 в цялата страна. Единствено в поделенията на дружеството в Пловдив и Горна Оряховица са регистрирани участващи в стачката служители, като в Пловдив стачкуващите са 5, а в Горна Оряховица са 4 служители. В останалите поделения на страната няма стачкуващи служители.