Най-голямата световна социална мрежа се очаква да потърси 10 милиарда долара от пазара идния месец, в първично публично предлагане, което може да й донесе пазарна капитализация от 100 милиарда долара, според източници близки до IPO-то. Това ще един от най-големите пазарни дебюти за всички времена и ценен трофей за инвестиционните банки.

Събитието доведе до яростна конкуренция на Уолстрийт, особено между фаворитите за позицията - Morgan Stanley и Goldman Sachs Group, които могат да предложат услугата си на поематели, за не повече от 1 процент от брутните приходи от IPO-то, коментират банкери и наблюдатели пред Ройтерс. Това би било далеч под онези 7%, които инвестиционните банки типично измъкват при по-малки предлагания, или 2-3-та процента при мащабните публични оферти.

"IPO-то на Facebook ще е историческо“ – коментира Джеймс Монтгомъри, главен изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско инвестиционна банка Montgomery & Co, специализирана по технологичните компании и сливанията, придобиванията и първичните публични предлагания. Facebook с лекота може да договори комисионна от 1% за цяла група от инвестиционни банки, които ще продават акциите й, коментира Монтгомъри. Подобен нисък процент е абсолютно нечуван за инвестиционните сделки, ако се изключат публичните предлагания на спасените от държавата General Motors Co, American International Group Inc и Ally Financial Inc, които продадоха на борсата акции, собственост на щатското правителство.

Но Facebook има няколко привилегии, които ще позволят на компанията да измъкне по-ниската такса: тя е лесно продаваема, тъй като тълпи от инвеститори чакат да скочат, заради модата на социалните мрежи, като дори 1% комисионна би била приходи от 100 милиона долара за банките, като ще изпрати избраната банка на така желаното място №1 в „класирането“ на IPO мениджърите. „Няма друго такова IPO“ – коментира Лий Симънс, технологичен специалист в Dun & Bradstreet. "Това е 400-килограмовата горила на технологичния сектор“

Wall Street Journal съобщи в петък, че компанията ще подаде заявлението за IPO-то в сряда и е близо до избирането на Morgan Stanley за мениджър на процеса.