Само за един ден през декември биткойнът успя да увеличи стойността си от 13 200 долара на 16 000 долар, което представлява покачване с около 3000 долара или повече от 20% на ден.

Несъмнено светът е в плен на една от най-големите инвестиционни трески в историята. Започнал като чудат проект с неизвестни и до днес създатели, за него дълго време можеш да се чуе само в специализираните технологични среди. Днес биткойн вече си проправя път през утвърдени финансови институции и е на път да се легитимира като официално платежно средство в глобален мащаб, съобщава Инвестор.

Астрономическият растеж на цената на биткойн през последната година предизвика редица коментари, че той се намира в балон, който е въпрос на време да се спука и да го повлече надолу. В интерес на истината криптовалутата е била обявявана за мъртва десетки пъти досега в различни етапи от развитието си, но винаги се е възстановявала и продължавала стремглавия си възход.

Първо, разбира се, това се дължи на дефлационерната природа на биткойн: от него могат да се произведат само 21 милиона единици, от които в момента в обръщение са 16,7, а добивът с времето се забавя и изисква все повече ресурси, което ограничава предлагането.

Второ, криптовалутите са още в начален етап да изградят своята икономика. От биткойн-банкомати и технологии за добив до приемането им в портфолиото на глобални финансови институции - пазарът на продукти, свързани с биткойн ще се разраства и предизвиква нов интерес в инвестирането във флагмана на криптовалутния свят.

Набиращата скорост търговия с фючърси ще доведе до нови инвестиции от страна на финансовия сектор, което е стъпка в посока на придобиването на допълнителна легитимност. В контекста на метафората за балона може да се заключи, че при Биткойн той не се пука, а се изпуска и временно намалява спекулативната истерия, което води до консолидация на пазара и по-устойчив растеж до предишните висоти. Това е и причината, поради която досега упорито избягва сравненията със спукването на други балони в миналото.

Търсенето на биткойн  е голямо и в страни с нестабилна икономическа конюнктура и девалвираща валута, защото представлява сигурен начин да предпазиш парите си. В изстрадалото от катастрофалната стопанска политика на правителството си Зимбабве например един биткойн се търгува на умопомрачителните 26 000 долара.