Автобуси за малко над 27 милиона лева без ДДС купува армията за поделенията си. Обществената поръчка приключва в началото на февруари, съобщи БНР.

111 автобуса иска да купи Министерството на отбраната, като те трябва да са с по 20, 35 и до 55 места. Превозните средства са предназначени за военно формирование в Негушево, където е бригада "Логистика", отговаряща за съхранението на материалните средства на Българската армия. Предвидено е рамковият договор да е за 4 позиции.

Един от вариантите е Министерството да плати до 100% авансово от стойността на конкретния договор. Или да разсрочи плащанията към избраната фирма. Нейното ръководство трябва да представи декларация по европейски образец, че не е свързано с Русия или регистрирано там. Документацията е публикувана в електронния портал за обществени поръчки. 

Последният доклад за състоянието на отбраната от 2022 г. отчете, че незадоволителното техническо състояние на наличната морално и физически остаряла и оперативно несъвместима съветска техника и въоръжение води до негативно влияние върху подготовката и поддържането на съществуващите оперативни способности.