Легалните производители изкупуват годишно едва половината от цялата реколта. За останалите количества компетентните органи не разполагат с данни - от кого и как са изкупени и вложени ли са в производството, поясни той. Очевидно е, че това огромно количество от реколтата се използва за нелегално производство на алкохолни напитки.
Около 9000 са нерегламентираните обекти за производство на ракия. Информацията е събрана от шестте районни лозаро-винарски камари в страната, информира още Моллов. Само 1600 от тях имат регистрация, но и те са "полуузаконени". "Сблъскваме се на практика с един узаконен сив сектор. Вътрешната браншова контрабанда унищожава бизнеса", коментира още председателят на НЛВК. Загубите за държавния бюджет от невнесени акцизи са 160 милиона лева, посочи още той. Според Моллов финансовият министър не е точен в твърдението си, че едва 15 на сто от сектора е "на светло", а останалите 75 на сто са в "сивия сектор". Като суровина гроздето подлежи на контрол от няколко държавни агенции, безконтролно обаче остава отглеждането, изкупуването и преработката на всички останали плодове, способни да ферментират и да служат като суровина за производство на ракии, каза Моллов. Като много сериозен проблем той изтъкна съществуването на незаконните дестилационни инсталации, които масово се използват от населението. В тях се произвежда спирт, към който се добавят есенции и така се произвеждат опасни за здравето количества всякакъв алкохол. Този алкохол освен, че се разнася в пластмасови бидончета по пазарите, се предлага в ресторантите и дори в големите хотели с "ол инклузив".
В момента на пазара се ширят продукти, които освен всичко останало са изключително опасни за здравето на хората, предупреди Моллов.
Гроздовата реколта тази година ще бъде около 420 000 тона, от които 210 000 тона годишно се преработват в лицензираните лозарски предприятия. По думите на Пламен Моллов икономическата криза сериозно се е отразила на сектора. Тази година очакваме големи количества както на белите, така и на червените сортове, добра реколта, но свит пазар, каза той. Това ще понижи цената на гроздето, но НЛВК ще направи всичко възможно да изкупи продукцията поне на големите гроздопроизводители, за да ги съхраним, коментира той. Прогнозата на камарата е за изкупни цени, близки до долната граница от миналата година - 80-90 ст. за килограм за белите сортове и 40-50 ст. за червените сортове.