Това обясни пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва на българо-израелски бизнес форум, цитиран от БТА.

Офертата, с която руската компания "Атомстройекспорт" спечели обявения конкурс за строителство на втора атомна централа у нас, беше почти 4 млрд. евро. Ескалационната добавка над тази цена отчита инфлационните индекси за времето на забавяне на проекта.

"Твърдата цена е функция на базовата цена плюс твърда ескалация. Ескалацията зависи от инфлационните индекси и в този смисъл тя е условно твърда, защото индексите се променят", обясни министърът.
"Възможно е да се стигне до вариант за абсолютно твърда цена, където надбавката над базовата цена се основава на очакваните стойности на инфлационните индекси, които определят ескалацията. Там разговорите са от минимално половин милиард до максимално 2,5 милиарда и ние, разбира се, искаме да сме в долната част на този обхват", каза още Трайков.

Коментирайки изказване на ръководителя на отдела за външноикономическа дейност на "Газпром" Станислав Циганков, че не се предвижда намаление на цената на природния газ за България, министърът каза, че намаляването на синьото гориво през лятото е било извънредно събитие.
"Юридически нещата стоят така - има договори, които действат, ние сме се съгласили през 2006 г., че цените ще стават все по-високи, така че всичко, което се получи като намаляване, е извънредно събитие", коментира той.

В отговор на въпрос, той обясни, че няма решение на кабинета за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и такова "не стои на масата".

Ново находище на природен газ в офшорната зона на Израел в Средиземно море дава надежди за енергийна независимост на Южна и Източна Европа, каза на форума Трайчо Трайков. По думите му, има надежди за голямо откритие и в близките месеци ще стане ясно какви са параметрите на находището.

Министърът на националната инфраструктура на Израел Узи Ландау обясни, че Израел може да помогне на България във високотехнологичните решения в областта на строителството и водните ресурси.