Държавата притежава в ЕЦ " Енел Марица Изток 3" 27% които са собственост на НЕК. Ръководството "Енел" съобщи в четвъртък, че планира да продаде мажоритарния дял на компанията . Министър Трайков заяви в отговор на въпрос, че към ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" има интерес от страна на голяма европейска корпорация.

Знаем за намеренията на "Енел", те са координирани с нас и знаем, че разговорите на компанията с възможен инвеститор са в доста напреднала фаза, допълни министърът. Трайков даде пресконференция след срещата си със заместник-директора на Международната енергийна агенция Ричард Джоунс.

Антикризисните мерки, които е предложило икономическото министерство, са свързани с възможността за подобряване на бизнес средата. Повечето от мерките срещу кризата, предложени от министерството на икономиката не струват пари, а са свързани с подобряването на процесите - например промени в трудовото законодателство, които да направят пазара по-гъвкав, допълни още министър Трайков. Той отказа да конкретизира мерките, преди те да са в окончателен вид и да бъдат представени на Тристранния съвет.