Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов при откриването на семинара "Възобновяеми енергийни източници - вятърна и слънчева енергия" в София.
По думите на заместник-министъра трите сектора, към които са насочени възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, са производството на електрическа и топлинна енергия, производството на енергия за охлаждане и биогоривата.

Нашата национална цел в това отношение е постигането на 16 процента дял на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление през 2020 г., посочи Евгени Ангелов и добави, че това включва и минималната задължителна цел от 10 процента дял на биогоривата в транспорта.

Заместник-министърът отбеляза, че един от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в момента е разработването на новия закон за ВЕИ и на Националния план за действие относно енергията от възобновяеми източници. С тези нормативи ще бъдат определени правата и задълженията на органите на държавата, на местната власт, на бизнеса, производителите и всички участници в процеса за производство на енергия от ВЕИ.
Ще бъдат формулирани финансови и пазарни механизми за производство, продажби и потребление на "зелена" енергия, каза Ангелов.