Мотивите са, че външният дълг е по-голям от общата продукция, което е заплаха за финансовата стабилност. Според Едуард Паркър, ръководещ отдела за развиващите се пазари в Европа във Fitch, Лондон, финансовата ситуация в страната е стабилна, но рискът идва от частния сектор, който е сериозно задлъжнял, предаде БГНЕС.

Рисковете по отношение на частния сектор, който регистрира и високи нива на външна задлъжнялост, са факт. Това, от своя страна, поставя икономиката в уязвима финансова позиция. В момент оценката на Fitch за дълга в чуждестранна валута на България е BBB-, което е най-ниският инвестиционен рейтинг.

Рейтинговата агенция поддържа негативната си оценка от април 2009 г. насам. Брутният външен дълг на България възлиза на 37.6 млрд. евро към края на 2009 г., което е 111% от БВП към края на 2009 г., отбелязва Bloomberg. По думите на Паркър страната ни може да бъде подложена на натиск заради дефицита по текущата сметка и намерението да се присъедини към еврозоната. Текущата сметка, която беше в излишък през третото тримесечие на миналата година, се обърна към дефицит, набъбнал до 327 милиона евро ($ 444 милиона) през декември, отбелязва Bloomberg.

Според правителствените данни дефицитът е 8,6 на сто от БВП през 2009 г., пише още изданието. Свиването на икономиката се задълбочаваше през всяко от тримесечията на изминалата година, приключвайки на 6,2 % за цялата 2009 г., сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от информационната агенция. Очакванията на правителството са за 0.3% ръст през 2010 г., припомня изданието. Позицията на Паркър е, че икономиката ще се свие, което ще понижи и дадената по-рано оценка от Fitch.

"България, която възнамерява да приеме еврото, е сред страните от Източна Европа, които показват значителна финансова нестабилност”, заяви на 28 януари пред базирания във Виена Der Standard нюйоркски професор Нуриел Рубини. За население от 7,7 милиона души в България оперират 30 банки, 85 % от които са чужда собственост, отбелязва Bloomberg, цитирайки данни на централната банка.

България е страна "със значително голяма банкова система за нейните нива на доходи и изключително голям външен дълг,” коментира Едуард Паркър. Със заеми, надвишаващи депозитите с около една трета, банките в България трябва да взимат пари от банките-майки, за да могат да поддържат кредитирането.

Западните банки в момента отписват активи и намаляват обема на балансите си, като по този начин намаляват свободните средства за да финансират чуждестранните си подразделения. Това може да доведе до натиск върху платежния баланс, ръста на икономиката и валутния борд, която ще окаже влияние и върху публичните финанси, допълва експертът от Fitch - Паркър.