Очаква се това да стане официално на среща на социалните партньори с финансовия министър Симеон Дянков в петък, научи "Сега".
Срещата на лидерско ниво за критичното състояние на икономиката и на пазара на труда се организира от президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Социалните партньори искат точен график, по който държавата ще се разплати с бизнеса.

"8 месеца никой не говори с нас. Пращаме писма, нямаме отговор. Преди три месеца сме пратили официално писмо с предложението, ако Дянков не плати лихви и санкции, ние да не плащаме такива за дължими данъци и осигурителни плащания. Още нямаме отговор. Песимисти сме, че ще има чуваемост", коментира пред "Сега" лидерът на най-голямата работодателска организация - БСК, Божидар Данев.
"Откъде накъде с 10% по-малко? Трябва да бъде поне с 20% повече заради забавянето", смята Данев.

Вчера БСК разпространи първите резултати от онлайн системата, в която фирмите доброволно декларират какви пари имат да получават от държавата. Само за месец 584 компании са обявили 350 млн. лв. несъбрани вземания от държавни и общински структури. В 99% от случаите става въпрос за забавени плащания по обществени поръчки, а в останалия 1% проблемите са свързани с невъзстановен данъчен кредит по ДДС, неразплатени средства по европейски проекти и др., анализират от БСК. Най-много подадени заявки има от строителството - 498 фирми твърдят, че чакат 291 млн. лв. от бюджета. Според декларираното в системата на камарата най-голям длъжник е Агенция "Пътна инфраструктура", която бави 102 млн. лв. на 59 фирми. Следват Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което дължи 84 млн. лв. на 36 фирми, социалното министерство (39 млн. лв. на 172 фирми), екоминистерството (31 млн. лв. за 46 фирми) и Министерството на отбраната (10 млн. лв. на 16 фирми).
Огромен длъжник са и общините, които общо имат да плащат почти 41 млн. лв. Средно просрочието е 245 дни. През декември между финансовото и регионалното министерства и строителни фирми бе сключено споразумение, според което до края на март 180 от тях трябва да получат 200 млн. лв. за вече изпълнени дейности.

Впоследствие стана ясно, че държавата ще се разплаща приоритетно само с онези компании, които се съгласят да направят 10% отстъпка от вземанията си. Засега само 12 фирми са се съгласили да направят такъв отбив, като 5 от тях са свързани с бизнесмена Васил Божков.

У нас няма точни данни за задлъжнялостта на държавата към бизнеса. Според Камарата на строителите например само този бранш чака близо 800 млн. лв.
Работодателските организации цитират общи суми от порядъка на 2 млрд. лв. задължения на държавата към бизнеса от невърнат ДДС и неразплатени средства за изпълнени поръчки. "Не всяка фирма иска да бъде публикувана в системата, тъй като се страхува, че при следващите обществени поръчки няма да бъде допусната", обясни шефът на БСК.

Според работодатели и синдикати резултат от драматичната ситуация в родната икономика е растящата безработица. Официално тя вече е 9.9%, а в бюрата по труда са регистрирани 363 000 души през януари. В същото време статистиката отчита още към 200 000 обезкуражени, за които се приема, че не са регистрирани. "Така че говорим за 15% реална безработица", пресмята Данев. Експерти на КТ "Подкрепа" смятат, че ще е успех, ако равнището й не мине 20%.