Ако се гледа по цените в магазините, сърбите не са толкова зле, защото в Сърбия храната е само с няколко процента по-скъпа от Македония, Черна гора и Босна, и малко по-евтина от Хърватия и Словения. По заплати обаче сърбите изпреварват само Македония, и то с 30 евро, а на останалите съседи могат само да завиждат.

Евростат нарежда Сърбия сред десетте страни с най-ниски цени на стария континент. Според агенцията цените в Сърбия са двойно по-ниски от средните за Европейския съюз. Храната сърбите плащат малко по-скъпо - 80,6 процента от средното за ЕС.

На средната заплата в Сърбия не й достигат най-малко 15 процента да покрие средностатистическата потребителска кошница. Средната заплата в Сърбия е около 360 евро. Сърбите дават за храна и напитки 41 процента от заплатите си.

Сред останалите страни от бивша Югославия най-изгодно се пазарува в Македония - цените там са 61 процента от средните за Европа, а храната е 58,8 процента. Средната заплата в Македония е 330 евро, а за храна и напитки се харчат 41 процента от доходите. С още по-ниски цени са черногорците - 45,7 процента от средните европейски стойности, а за храната плащат 76,8 процента от европейските цени. Заплатите обаче са средно 470 евро.

В Босна средната заплата е малко над 400 евро, а цените им са 47,2 процента от средните за Европа. Босненците дават за храна и напитки 33 процента от доходите си. Колкото по на запад се отива, толкова повече растат и цените.

Хърватските цени са с 18,5 процента по-високи от сръбските, а храната им е по-скъпа с 13 процента и от среднисте стойности за Европа. Заплатите им обаче са двойно по-високи от сръбските - 730 евро.

В Словения хранителните продукти са двойно по-скъпи, отколкото в Сърбия. Средната заплата на словенците е почти три пъти по-висока от сръбската - 930 евро. Според Евростат цените в Словения са 30 процента по-високи от сръбските и 20 процента по-ниски от средните за Европа. Само храната е с 8 процента по-скъпа от средните цени за Европа. Апартамент от 55 квадрата в центъра на Белград може да се наеме за около 300 евро, в Загреб - за 350 до 450 евро, в Сараево - 250-300 евро, както и в Подгорица. В Любляна средният наем е 350 евро.