Това сочат неофициални данни на Асоциацията на производители и търговците на тютюневи изделия (АПТТИ), предаде Дарик.

Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия отчете драстичен спад от 30% на обемите на търговия с цигари в България през изминалата година, в сравнение с 2008 г. Тенденцията е официалният пазар да губи от 5 до 10% на месец от обемите си, обясни председателят на асоциацията Христо Лачев. Това говори за голямо увеличаване на контрабандата, коментира той. Повишението на акцизните ставки води не до намаляване на пушенето, а до намалено търсене на цигари с официален бандерол, смятат от браншовата организация.
От асоциацията алармираха за "колосално" източване на ДДС и за плащане без фактури при традиционната търговия с цигари чрез складове на едро.
„Практически при така наречената дистрибуция от склад на едро държавните органи са в абсолютна невъзможност да проследят цялостната верига на дистрибуция, което фактически създава условия за укриване на данъци. Над 50% от оборота при този вид търговия на второ и трето ниво от търговската мрежа, тоест там където единият дистрибутор на едро продава на друг, а след това до крайната точка на продажби, се извършва без фактури. Така стават инструмент за източване на ДДС", каза Лачев.
За въвеждането на задължителна регистрация по ДДС на всички търговци на цигари - на дребно и на едро, настояват от АПТТИ, предаде БТА.