Такова послание министърът е отправил към винопроизводителите по случай празника "Трифон Зарезан", на който заряза лозе в с. Иваново, Русенско.

"Първото нещо, което ще направим в посока за възвръщане на позициите на руския пазар, е максимално използване на предоставената на България безплатна изложбена площ в Москва", е казал министърът.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев миналата седмица е имал срещи в руската столица за скорошното откриване на българската палата. Реално това може да се случи още от април, е обявил Коев, който също е присъствал на празника за "Трифон Зарезан". Той се е договорил България да има постоянен селскостопански павилион на територията на Международния изложбен център в Москва.

В рамките на постоянния национален павилион ще бъдат създадени отделни секторни експозиции, всяка от които ще се състои от фирмени щандове на компаниите от съответния сектор.

Министър Найденов е изразил надежда тази година компаниите във винарския сектор да реализират натрупаните количества. По данни на министъра през 2009 г. са преработени 182 000 тона грозде. Произведени са 125 млн. литра вино. Износът през миналата година на вина е намалял с 25 на сто спрямо предходната година до 66 млн. литра. Лозарите и винопроизводителите могат да се възползват до 2013 г. от 112 млн. евро средства по линия на Европейския съюз, е съобщил министър Найденов.