Това обяви самият Керемедчиев пред PRO.BG, предаде БГНЕС. Проверките на териториалните дирекции на пощите продължават и в момента. След Пловдив, чийто одит приключи преди два дни, от понеделник ще бъдат проверявани Хасково и Кърджали, допълни директорът на пощите.

Най-честите нарушения на служителите на териториалните дирекции са свързани с използването на служебните автомобили и ведомствените жилища. „Български пощи” има около 46-47 такива жилища, които са били отдавани под наем за максимум от 40 лева на месец.

Констатирахме, че злоупотребите са стигали чак до столицата, продължи Керемедчиев. Така проверяващите са установили, че предишният директор на пощите – Енцислав Хармаджиев – в продължение на 4 години е живял в апартамент от 171 кв. м на ул. „Раковски” в столицата. Наемът, който е плащал, е бил 250 лева, съобщи още Милен Керемедчиев. Според оценителите, нормалният наем на подобен апартамент, е между 3500-3900 лева на месец.
Сметките показват, че Харманджиев е ощетил държавата с хиляди. „За 4-те години е трябвало да плати над 160 хиляди, а де факто е платил едва 12 хиляди лева”, обясни Керемедчиев.

„Безнаказаност няма да има за никого, в понеделник предявяваме съдебен иск срещу Харманджиев за тези средства”, категоричен беше новият директор на „Български пощи”.
Милен Керемедчиев съобщи още, че 3 месеца след като Енцислав Хармаджиев е бил освободен от поста заради течащите проверки, той е отказвал да напусне жилището на ул. „Раковски”. „Едва преди 2 дни го освободи”, допълни Керемедчиев.

По повод приключилата проверка на дирекцията в Пловдив, директорът на пощите съобщи, че от всичките й служители – от директора до шофьори и монтьори – са поискани обяснения. Там е бил открит пощенски автомобил със специално прикрепено устройство, което е служило за "източване на пари от касата на дружеството".
„Като се сложи това устройство, то отчита, че колата се движи със 130 км/ч, а тя всъщност е спряла. Така на километража бяха изписани 220 хиляди км. В момента се прави експертиза от университетски преподаватели, за да установим какви щети е нанесло въпросното устройство. След като излезе експертизата, ще предприемем и административни наказания”, обясни Керемедчиев.