Световноизвестните технологични корпорации Cisco, Microsoft, IBM, Apple и Intel отдавна са глобалния пазар като производители на мрежово или компютърно оборудване, софтуер и процесори. Но преди да достигнат милиарди обороти, тези компании както и много други, са започнали от малката „гаражна“ работилница, малка търговска фирмичка или изобщо от несвързани с технологиите проекти. Затова и първите им продукти често нямат нищо общо с предлагания сега асортимент.

Cisco

Основана от служители на Станфордския университет през 1984 г., Cisco (името е съкращение от San Francisco) пуска първия си продукт през 1985 г. Това е мрежов адаптер за компютрите DEC (Digital Equipment Corpor), който се нарича Massbus-Ethernet Interface Subsystem (MEIS). Софтуерът към устройството е модификация на друг софтуер, първоначално написан от друг служител на Станфорд – Уилям Иджър, който по-късно се присъединява към Sun Microsystems.

Microsoft
Първоначално не се е занимава с операционни системи. Първа и разработка (1975 г.), рожба на Бил Гейтс и Пол Алън, е програмен интерпретатор на Altair BASIC, написан за компютрите MITS Altair 8800. Първата версия заема 4 КВ памет, а втората – 8 КВ. Кодът за операции с плаваща запетая, какъвто липсва на много конкуренти, е разработен от наетия студент от Харвард Монте Давидоф. Първоначалната цена на разпространявания на хартиена или касетна лента 4-КВ BASIC е $150.

Hewlett-Packard
Първият продукт на Hewlett-Packard е генераторът на звукова честота HP200A, а годината е 1939. Устройството е продавано по $55, докато конкурентите продавали по-нестабилно работещи устройства за $200 и повече.

IBM
Започва като обединение на няколко компании: създадената през 1896 г. Tabulating Machine Company, International Time Recording Company (1900), Computing Scale Company (1891), Bundy Manufacturing (1889). Сливането става през 1911 г. под името Computing-Tabulating-Recording Company (C-T-R). Съвместното предприятие има широк асортимент, включващ системи за регистрация на работно време, кантари, автомати за рязане на месо, кафемелачки и устройства за работа с перфокарти.

Apple
Първият й продукт е от 1976 г. и това е персоналният компютър Apple I. Той представлява една печатна платка с допълнения – клавиатура, захранване, свързващи кабели. Устройството е разработено от Стив Возняк, а Стив Джобс отговаря за продажбите. Ето и характеристиките на машината – процесор MOS 6502 1 MHz, 4 KB памет, извеждано изображение с резолюция 40 х 42 символа.

Dell
Компанията (до 1988 г. се нарича PC's Limited) също започва с компютри, а именно с Turbo PC през 1985 г. Той включва съвместим с Intel 8088 процесор с тактова честота 8 MHz, 10 МВ твърд диск и 5,25 инчово устройство за дискети.

Intel
Intel (INTegrated ELectronics) e основана през 1968 г. от физиците Гордън Мур и Робърт Нойс. Компанията не започва веднага с процесорите, но е близо до тях – полупроводници и чипове памет с произволен достъп (SRAM). Първият продукт на Intel са 64-битовите биполярни чипове SRAM 3101. В тях са използвани транзистори с Шотки диоди за постигане на високи скорости на превключване.

Oracle
Един от големите производители на софтуер за бази данни, Oracle (тогава се е казвал Relational Software), пуска през 1979 г. първото приложение Oracle 2, предназначено за 16-битовите компютри PDP-11. По-логичната цифра 1 нарочно е заменена с 2, за да не се плашат потребителите от един изцяло нов и възможно бъгав продукт.

Sun Microsystems

Купената вече от Oracle за $7 млрд. Sun Microsystems, през 1982 г. представя компютъра Sun-1, който работи под управлението на операционната система SunOS 0.9 (портирана седма редакция на Unix за процесора Motorola 68000). "Прозоречен" интерфейс липсва.

EMC
Един от лидерите на пазара за съхранение, възстановяване, защита и управление на данни, EMC е основана през 1979 г. като компания, препродаваща офисни мебели.