Мартин Редрадо обяви, че не може повече да брани независимата по закон централна банка от усилията на президентката да контролира валутния й резерв. Той заяви, че с работата си е възвърнал паричната стабилност на Аржентина за пръв път от 30 години, но по негови думи президентката е пренебрегнала постиженията му, като същевременно го е уволнила противозаконно.

"Аз минах през всички институционни стъпки. За жалост, правителството не постъпи по същия начин и пренебрегна независимостта на Централната банка", заяви Редрадо на пресконференция. Мартин Редрадо бе уволнен от президентката Кристина Фернандес де Кирхнер на 7 януари след като отхвърли заповедта й да отдели 6,6 милиарда долара от валутния резерв на страната за плащане на тазгодишната вноска по външния дълг.

Президентката обаче взе решението си в нарушение на статута на независимост на централната банка и без да поиска преди това становище от комисия от двете камари на парламента, което се изисква по закон. Още на следващия ден съдът възстанови Редрадо в длъжността му. В крайна сметка президентката се допита до парламентарната комисия, чието становище се очакваше във вторник. Аржентинското правителство иска да използва валутния резерв на страната, за да вдъхне доверие в способността си да изплаща дълговете си.

Аржентина е изключена от световните пазари откакто взе решение да преустанови плащанията по външния си дълг заради кризата през 2001 г. Редрадо бе подкрепен в решението си да не отпуска пари от валутния резерв за такава цел от свои колеги, сред които управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и гуверньорите на Индийската централна банка Дувури Субарао и на Френската централна банка Кристиан Ноайе.