В понеделник стартира ЛОТ 3 към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е управляващият орган. В края на февруари ще бъде стартиран и ЛОТ 4. Строителството за ЛОТ 2 ще започне на 3 май, след месец и половина за ЛОТ 3 и след още месец и половина за ЛОТ 4.

Условията за фирмите, които ще кандидатстват по проектите се преработват в момента. Ще бъде намален размерът на неустойките, защото според Плевнелиев, 25% неустойка е екстремна. Ще се изисква по-добро описание на експертите, които трябва да участват, за да не се получават разминавания между дипломи български и чуждестранни експерти, както и по-точно описание на графиците.

„Силната ръка на държавата остава и това е най-важното. Дори и да има "форс мажор", дори и бомба да падне, дори и война да се случи, магистралата не може да спре“, смята министърът. Плевнелиев е убеден, че за ЛОТ 3 ще има по-голям интерес от страна на компаниите.

АМ ”Хемус" не е европейски коридор и нямаме възможности за европейско финансиране на строителството. Давам срок до 2 години за „Хемус” да имаме готова тръжна процедура и стартиран търг", каза министърът по рано днес. (Виж линка долу)