Това каза Владимир Иванов - председател на Съюза на пивоварите в България, предаде БТА. В пивоварната индустрия в България са заети пряко 3070 души и се надяваме тази година да няма съкращения, въпреки очаквания спад от над 3 процента в производството на бира, каза още той.

През миналата година пивоварните компании са инвестирали в сектора 66 милиона лева. Тази година вероятно инвестициите ще са по-малко, заради икономическата криза.

Производството и консумацията на бира пада и в Германия, като те са намалели 2,8% на годишна основа. Това съобщи Федералната статистическа служба (Destatis), предаде БГНЕС.

Консумацията на бира, произведена в страната, намалява от десетина години насам, като през миналата година спадът е бил с 2,1% до 85,9 милиона хектолитра спрямо 100 милиона хектолитра, продадени през 2009 г., подчертава Destatis. Данните не вземат предвид консумацията на безалкохолна бира и на бира, произведена от чуждестранни марки, уточнява статистическата служба.

Консумацията на бира от германците постоянно намалява от 1999 г. насам с изключение през 2006 г., когато леко се увеличи заради особено горещото лято и Световното първенство по футбол, което се проведе в страната.

През септември 2009 г. Бирфеста в Мюнхен е регистрирал скок с 8% на продажбите на бира в еднолитрови бутилки до 6,5 милиона броя, въпреки че посетителите намаляха с 5% до 5,7 милиона души.