Пощенските пратки от чужбина, които минават през Столичната митница, вече ще се получават на едно гише в сградата на ул. "Веслец" 84, предвижда стартиралият днес проект на агенция "Митници" и "Български пощи", които обещават получаването на пратките да става за 10-20 минути.

Проектът е пилотен и София е избрана за реализацията му, тъй като тук се обработват 60% от входящите международни колетни пратки, предаде "Фокус".  Той предвижда директно до пощенските станции в София област да се доставят пратки от юридическо до юридическо, или от юридическо до физическо лице, които съдържат стоки на обща стойност не повече от 30 лв. в рамките на разрешения безмитен внос, които са освободени от вносни сборове и ДДС. Става дума и за пратки от физическо до друго физическо лице, съдържащи стоки с нетърговски характер до левовата равностойност на 45 евро, които са освободени от вносни сборове и ДДС.

При пратките от държави-членки на ЕС се изменя цялостната технология по сортиране, транспортиране и доставка. Те ще бъдат доставяни до пощенските станции по местоживеене или до адреса на получателя. Ще отпадне изискването на „Български пощи” за заплащане на цена за услугата от 4 лв.

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов и главният изпълнителен директор на „Български пощи” Милен Керемедчиев проследиха началото на проекта. Той ще действа три месеца и ще предшества влизането в сила на нова система за обработка на международните пратки. Дотогава в останалите митници в страната, включително и на летище София, пакетите ще се освобождават, както досега.

Новата система за обработка на международните пратки предвижда до 3 месеца да очаква да заработи Национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки. В него служители на пощите и на митниците ще обработват съвместно колетите, а след това ще ги разпределят към пощенските станции в страната и ще се получават на едно гише за максимално улесняване на процедурата. 

Идвайки на гишето, гражданите ще заплащат каквито суми дължат, подобно на гишето на ул. „Веслец” 84. По този начин досегашната процедура значително се опростява, като вече не се изисква EORI-номер и начисляването на ДДС се оформя с квитанция за внос на пощенски пратки, без да присъства получателят.

Танов и Керемедчиев изразиха удовлетворение от съвместното сътрудничество. Според Танов митниците и пощите досега не са намирали общ език, а сега резултатът е налице и за десетина дни е била извършена подмяната на документи, съгласуване, утвърждаване. Керемедчиев заяви, че за сграда на бъдещия национален център е предложил разменно-сортировъчния център на Български пощи в "Кремиковци".