Исканията на гръцките фермери са: осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

Около 200 тира чакат в момента за преминат в Гърция пред ГКПП "Кулата" заради блокадата на протестиращите гръцки фермери при съседния гръцки граничен пункт "Промахон", съобщи за БТА комисар Тодор Георгиев - началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян.
Протестиращите затвориха за движение на всякакви превозни средства пункта "Промахон" вчера около 17 часа, а в полунощ започнаха да пропускат леки коли и автобуси, но не и товарни автомобили, припомни комисар Георгиев.

Засега не е известно кога евентуално ще бъде отворен "прозорец" за преминаване и на камионите. Останалите три ГКПП на българо-гръцката граница - Илинден - Ексохи, "Капитан Петко войвода - Орменион" и Златоград - Ксанти, работят нормално и движението в момента през тях е безпрепятствено, допълни началникът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Смолян. Той посъветва пътуващите да се информират от медиите за моментното състояние на граничните пунктове и тогава да решават през кой точно да минат.

"На Кулата е най-тежко и най-непредвидимо, за препоръчване са останалите пунктове в страната”, категоричен беше пред PRO.BG Тодор Георгиев.

Според някои съобщения гръцките фермери са поставили условие пред България да изтегли иска си срещу Гърция в съда в Люксембург преди да свалят блокадата.

Българското правителство е готово да оттегли иска за компенсации в Европейския съд в Люксембург и жалбата в Европейската комисия срещу Гърция, заяви пред БНТ премиерът Бойко Борисов. Условието обаче е гръцките фермери незабавно да вдигнат блокадата на границата и да сключат споразумение с гръцкото правителство. Борисов обясни, че в мига в който това стане факт, е готов да свика извънредно заседание на Министрески съвет. 

"Ако гръцкото правителство, в лицето на неговия премиер господин Папандреу, писмено ми изпрати това като искане, с цел решаване на проблема, който е вътрешнополитически за Гърция, ако това помага на моя колега Папандреу, аз ще го внеса още в сряда на Министерски съвет и ще оттеглиме иска. Но те категорично трябва с гаранцията на гръцкото правителство като елемент от споразумение, да гарантират, че повече никога няма да блокират нашите граници. Само тогава съм готов на такива условия и гаранция, че никога повече няма да ни затварят", заяви той.

"Ето сега сме разговаряли с вицепремиера Цветанов, с ръководителя на Червения кръст, с Миро Найденов, подготвяме сандвичи, горещ чай, линейка, ако всичко това се случи и се задържат колоните", добави министър-председателят.