Това стана ясно след заседанието на Кризисния щаб на петия ден от блокадата. Щабът беше сформиран по разпореждане на премиера Бойко Борисов за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. В него участват представители на различни министерства, а от днес и на "Гранична полиция".

Опитите за преминаване през Македония или Турция, с последващо влизане в Гърция, не могат да решат проблемите на превозвачите.

Стачкуващите фермери прилагат рестриктивен график за пропускане на леки и особено на товарни автомобили, като най-неблагоприятен е този график на ГКПП Кулата - Промахон. На много места са блокирани всички вътрешни магистрали на Гърция, което създава проблеми на автомобилите и след пропускането им през граничните пунктове.

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) трябва да засили ветеринарния контрол на граничните пунктове с Гърция заради опасността от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти. Това решение е взел Кризисният щаб.

До момента на горещите телефонни линии и електронните пощи обявени в МИЕТ, МЗХ и МТИТС са постъпили общо 23 сигнали. В МИЕТ - 16 сигнала от браншовите организации и компаниите с декларирани загуби, в МЗХ - 4 сигнала от фирми за претърпени загуби, и в МТИТС - 3 сигнала от фирми с декларирани загуби.

Около 200 тира, чакащи да преминат в Гърция пред ГКПП "Кулата", отново оформиха тази сутрин опашка, дълга четири-пет километра, която наближава вече петричкото село Марикостиново, съобщи междувременно за БТА комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян.