В късния следобед в сряда около 200 тира чакат да преминат от Гърция на българска територия, съобщи Симеонов. На гръцка територия опашката от чакащи е близо 13 км. Около шесткилометрова е колоната от ТИР-ве, блокирани на първокласен път Е-79 преди ГКПП “Кулата.

“Ситуацията е кризисна, проблемите се задълбочават, каза областният управител. Липсва всякакъв диалог и не можем да дадем каквато и да било конкретна информация за намеренията на протестиращите гръцки фермери. Уверяваха ни в началото, че всеки ден ще се преговаря, че ще отварят "прозорци" за пропускането на автомобили, но блокирането сега е пълно, добави той.

На граничния пункт "Промахон" днес бе и временният консул на България в Солун Лъчезар Иванов. По думите му близо половината от чакащите камиони на гръцка територия са български. Някои от нашите шофьори са повече от две денонощия там. Липсват тоалетни. Има затруднения и с осигуряването на храна, съобщи Иванов. От гръцката полиция вчера са раздавали сандвичи на чакащи от опашката шофьори.

Когато видим пари от неполучените си субсидии в книжките си, тогава ще махнем тракторите от пътя, са заявили група гръцки фермери, седнали да се хранят край една от временните каравани за скара и напитки на гръцкия пункт "Промахон". Нямаме нищо против България и българите - всичко зависи от гръцкото правителство, казали те, без обаче да дадат логично обяснение защо търсят решение на проблемите си, като създават затруднения за съседите си и стотици превозвачи.

Испанското председателство ще съдейства за решаване на проблема с блокиране на българо-гръцката граница. Това е обещал испанският посланник Хорхе Фуентес пред депутати от външната комисия.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза след срещата си с гръцкия посланик у нас Данаи - Магдалина Куманаку, че резервният вариант за България е подаване на жалба в Съда на европейските общности в Люксембург, заради загубите на българската икономика от блокадите на българо-гръцката граница от гръцките фермери. От правителството са изчислили, че България търпи 3 млн. евро дневни загуби.

Вижте видео от изявлението на министър Трайков