Това каза пред „Фокус” Илия Пасков, председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. По думите му спад в туризма в региона има още от миналата седмица, веднага след първите слухове за възможни блокади на българо-гръцката граница.

Това, според Пасков, се отнася както за туристите от южната ни съседка, така и от българска страна.
Много български туристи предпочитат да останат в Сандански, през деня да отидат да си свършат някаква работа в Гърция и пак да се върнат в Сандански, защото хотелите са по-евтини и цените на храните са по-нормални.

Още от миналата седмица гръцките туроператори са започнали да отказват резервации в български хотели. Туристите нямат сигурност, че като дойдат в България, после ще могат да се приберат. Загуби търпят не само хотелите, но и магазините, ресторантите и превозвачите.

„Загубите са тотални и после, след като вдигнат блокадата, още две седмици не може да се възстанови положението. Обстановката е много зле. Милиони левове се губят – не само в Сандански, но и в Банско и целия район, който разчита на туристи. Тотален срив. Самият Сандански губи много”, категоричен е Пасков.

Междувременно от "Пампорово" АД съобщиха, че след откриването на ГКПП-Златоград-Ксанти в едноименния курорт през последните дни се появява поток от неорганизирани гръцки туристи. Почиващите досега там гръцки туристи са предимно в организирани групи по договори с туроператори, уточниха хотелиери.